Ella Kiljunen

Blogi

Pidetään veroeurot ja työ Suomessa

Suomessa hyvin toiminut kolmikanta on yksi suurimmista työelämän saavutuksista. Tähän lopputulokseen on tullut mm. enemmistö SAK:n gallupkyselyyn vastanneista.Nykyaikainen trendi on palvelujen keskittäminen isoihin yksiköihin ja yhtiöihin sekä yksityistäminen. Palvelujen keskittämisen yhteydessä vähennetään henkilöstöä, jolloin työttömyys lisääntyy ja.osakeyhtiöissä voitot menevät osakkeenomistajien taskuihin. Kun taas kunnalliset työt ovat paikallisia ja paikallisesti veroedut jäävät paikkakunnalle.

Työelämä on murroksessa kaiken kaikkiaan ja historian saatossa neuvoteltuja työelämän pelisääntöjä yritetään heikentää. Talouden kasvua käytetään keppihevosena ja sillä varjolla haetaan työelämään lisäjoustoja työntekijän kustannuksella. Tätä päivää ovat niin sanotut 0-sopimukset, joilla työntekijä velvoitetaan olemaan työnantajan käytettävissä, ilman että työajasta sovitaan.

Sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee rinnalle toimivat tukipalvelut. Toimivat, omana työnä tehtävät tukipalvelut antavat hoitohenkilöstölle mahdollisuuden keskittyä tekemään hoitotyötä. Hoitoa tukevia palveluita ovat palkka-, talous-, tietohallintopalvelut, terveydenhuollon sihteeripalvelut, välinehuolto-, ruokahuolto-, tekniikka- ja siivouspalvelut.

Ammattilaisia koulutetaan ja koulutus antaa hyvän asiantuntijapohjan. Töiden palastelussa töiden mielekkyys kärsii ja töistä tulee liukuhihnatyyppisiä. Valtio on alueellistanut yksiköitä jo aiemmin ja kunnat tekevät nyt samaa.

Tukipalveluita voidaan kehittää myös omana työnä, kuten meillä Kainuussa on tehty jo 10 vuoden ajan. Hallinto on keskitetty, mutta toiminta on hajautettu.

Arvostus työntekoa kohtaan lähtee siitä, että työntekijää arvostetaan ja tarjotaan työtä, jolla hän tulee toimeen ja jossa hän voi kehittyä.

Ella Kiljunen, eduskuntavaaliehdokas SDP, pääluottamusmies